Výroba hmyzího domku

Výroba hmyzího domku je skvělý způsob, jak podpořit biodiverzitu ve vaší zahradě nebo v lese a poskytnout útočiště pro různé druhy hmyzu. Vytvořit tzv. hmyzí hotel, není nic těžkého. Jde jen o to, dodržet několik důležitých zásad, aby byl následný pobyt v domku pro hmyz co nejpříjemnější.


Vzhledem k tomu, že různé druhy hmyzu mají různé preference ohledně materiálů, je dobré hmyzu tuto různorodost poskytnout. 


Základem jsou přírodní materiály, jako je neupravené dřevo, dřevěné šišky, suchá sláma a starší suchá kůra ze stromů. Dřevo s dírami, stejně tak jako různé trubičky, nastříhaná stébla trávy nebo dutinky z bambusu, jsou ideální útočiště pro včely samotářky, vosy a další hmyz, které vyžadují úzké otvory na vytvoření hnízd. Suchá tráva, sláma, případně trocha suchého listí, jsou výbornými úkryty pro motýly, pavouky, ale i berušky a další druhy hmyzu, které upřednostňují suché prostředí. 


Některé druhy hmyzu, jako například zlatoočka, preferují skrytá místa, úkryty pod kůrou nebo dřevěnými kousky. Zde je na místě použít kůru oloupanou ze starých kmenů nebo starou a vyschlou štěpku. Různé druhy kamenů nebo i hliněné cihly poskytují skrytá místa pro hmyz, který preferuje kamenité prostředí.


Pro vytvoření hmyzího hotelu můžete využít různé materiály, které následně vložíte a upevníte do dřevěného korpusu, který poměrně jednoduše vyrobíte. Samozřejmě záleží na velikosti. Mnohdy stačí najít např. starou dřevěnou krabici a odstranit její dno či víko. Použít můžete také různě velká dřevěná prkna. Základem je vytvořit dřevěný rám se zadní stěnou, za použití prken, která do sebe dobře zapadnou. Skvělou volbou je také použít část nebo celou dřevěnou paletu. Použité materiály pak jednoduše uložíte nebo zastrkáte do korpusu, který jste připravili.


Je důležité, aby materiály byly pevně umístěny a dobře utěsněny, aby vám nevypadávaly a zároveň pro hmyz poskytovaly bezpečný úkryt.
Takto vytvořený hmyzí domek umístěte na slunné místo, ideálně chráněné před větrem a deštěm, aby do připravených prostor a otvorů nefoukalo a nezatékalo. Velmi vhodné je hmyzí domek zatížit a zároveň zakrýt a ochránit ho tak před deštěm. Například pomocí starých střešních tašek.

Do takto připraveného hmyzího domku se první obyvatelé začnou stěhovat již za několik dní. Jinak se ale stěhují po celý rok, různě se střídají a pro trpělivého pozorovatelé tak mohou být svou různorodostí a četností i zajímavým zdrojem překvapení a radosti z dobře odvedené práce.  


Vytvoření hmyzího hotelu může být vynjkajícím způsobem, jak přilákat různé druhy hmyzu do vaší zahrady a podpořit tak okolní ekosystém. Nezapomeňte hmyzí domek pravidelně kontrolovat a udržovat ho v dobrém stavu, aby pro všechny své obyvatele poskytoval optimální podmínky.