Mokřady

Mokřady jsou jednou z nejcennějších přírodních oblastí naší planety. Je to typ přírodního prostředí, který se vyznačuje převážně vlhkou půdou a vysokou hladinou vody, zajišťující filtraci vody, bohatou biodiverzitu a ochranu před povodněmi. Mokřady poskytují útočiště a živné látky pro mnoho druhů rostlin a živočichů, včetně ohrožených a vzácných druhů.


Mokřady lze nalézt na různých místech po celém světě a mohou zahrnovat různorodá ekosystémová prostředí, jako jsou rašeliniště, bažiny, slatiny, lužní a mokřadní lesy. V tropických a subtropických oblastech jsou pak zastoupeny zejména mangrovníkovými porosty.


Přestože jsou mokřady velmi cennými ekosystémy, často jsou ohroženy lidskou činností, včetně odvodňování pro zemědělské účely, těžbou rašeliny, neustále postupujícím procesem urbanizace a znečištěním vody. Ochrana a udržitelná správa mokřadů jsou pak klíčové pro zachování těchto přírodních prostředí a udržení jejich ekologických funkcí i pro budoucí generace. 

V zásadě pak existuje několik základních kroků, které lze k obnově zanedbaných mokřadů provést:


  1. Pro obnovu a záchranu přirozené biodiverzity mokřadů je zejména důležité pravidelné odstraňování invazivních rostlin a nepůvodních druhů, které mohou v mokřadech ohrožovat původní rostlinná a živočišná společenstva.

  2. Z důvodu odvodňování nebo změn toku vody trpí mnoho mokřadů narušením svého přirozeného hydrologického režimu. Pro obnovu mokřadního prostředí může být tedy nanejvýš důležitá obnova přirozeného průtoku vody.

  3. Zabezpečení volného průtoku vody a přirozeného sedimentu je totiž zásadní pro udržení celkového zdraví mokřadních ekosystémů. Zároveň je třeba minimalizovat lidské zásahy a umožnit přírodním procesům volný průběh.

  4. Pro obnovu stability půdy a podporu biodiverzity v mokřadech je zároveň důležité jejich opětovné zalesňování a obnova vegetačního krytu. Pomoci přirozené ekosystémy znovu obnovit může i pravidelná či jednorázová výsadba původních druhů rostlin.

  5. Pro udržení dlouhodobého úspěchu obnovy mokřadů, pak pomůže pravidelné monitorování stavu mokřadů a následná péče. Jejím základem je již zmiňovaná  kontrola rozmnožování invazivních rostlin a jejich případné opětovné odstraňování, pravidelná kontrola eroze a udržování přirozeného hydrologického režimu.

Příprava původních rostlin a jejich výsadba v mokřadech

Čištění a následná ochrana zanedbaných mokřadů je dlouhodobý proces, který vyžaduje úzkou spolupráci mezi odborníky na ochranu životního prostředí, správcovskými orgány a místními komunitami. Nicméně, investice do obnovy mokřadů přináší mnoho ekologických, sociálních a ekonomických přínosů pro společnost, včetně udržení vody v přírodě, zachování biodiverzity, zlepšení kvality vody a ochrany před povodněmi.