Ježek je kamarád

Ježek se živí převážně hmyzem, jako jsou brouci, larvy, různí červi, žížaly, slimáci a kobylky, ale občas si pochutná i na menších obratlovcích, jako jsou žáby, ještěrky nebo myši. V případě nouze dokáže ulovit dokonce i drobné ptáky nebo hady. Zřídka se může stát, že sní i ovoce či jinou rostlinnou stravu, ale většinou se jedná spíše o náhodný úlovek. Při hledání potravy může za noc ujít i několik kilometrů. Bohužel, množství hmyzu v přírodě klesá, což pro ježky omezuje dostupnost přirozené potravy. Proto dnes, více než kdy jindy, loví ježci častěji i slimáky a šneky

Ježci hrají klíčovou roli v ekosystémech a mají hned několik důležitých funkcí:


  • Ježci se živí hlavně hmyzem, slimáky a hmyzími larvami, což jim umožňuje regulovat populace potenciálně škodlivých druhů. Tím přispívají k udržení biologické rovnováhy v přírodě a ochraně rostlin.

  • Když ježci přecházejí přes různé oblasti a prohledávají je při hledání potravy, nesou s sebou semena, která roznášejí po okolí a přispívají tak k rozšíření rostlinných druhů v různých prostředích.

  • Ježci sami jsou také potravou pro mnoho predátorů, jako jsou sovy, lasice nebo lišky. Jsou tedy důležitou součástí potravního řetězce a přispívají k biodiverzitě.

Poměrně často můžete najít ježka i u vás na zahradě. A vedete-li svou zahradu ekologicky bez používání pesticidů, ježek si tam pravděpodobně najde i dostatek přírodní potravy. Nicméně, pokud máte chuť, můžete mu přidat misku granulí určených pro ježky nebo kočičí granule, které obsahují jako hlavní složku maso.


Granule mohou být pro ježka užitečné zejména na jaře, kdy si obnovuje síly po zimním spánku, nebo na podzim, kdy se připravuje na nadcházející období klidu. Krmivo mu pak můžete nabízet po celý rok, což může snížit riziko, že by se ježek zranil při hledání potravy, například na silnici.


S ohledem na klimatické změny může být udržování přístupu k potravě i v zimních měsících klíčové, zejména pro ježky, kteří nehibernují, nebo se během zimy několikrát krátce probudí z hibernace a hledají potravu. Rozhodnete-li se ježka "hostit" ve vaší zahradě, nezapomeňte také na mělkou misku s čerstvou vodou. Dostupnost vody pro ježky ve volné přírodě totiž klesá, stejně tak jako množství hmyzu. 

Pokud byste se rozhodli, pomoci ježkům přezimovat, můžete pro ně vytvořit vhodné útočiště. Ježci si rádi staví hnízda v hustém podrostu, hromadách listí nebo v rozvolněné půdě. Pokud jim chcete trochu pomoci, můžete pro ně postavit speciální ježčí domeček nebo doupě. Tyto domečky se vyrábějí obvykle ze dřeva nebo ze starých cihel. Mají prostornou komoru, do které je třeba dát trochu suché trávy a listí, a která poskytuje ježkovi úkryt a bezpečí. Doupě by mělo být umístěno na klidném a bezpečném místě, ideálně v blízkosti keřů nebo pod stromy. V lese pak v blízkosti nebo přímo pod hromadou sesbíraného klestí.


Ježci jsou noční tvorové, kteří se během dne skrývají v úkrytech. Domeček jim poskytuje bezpečné místo k odpočinku a úkryt před predátory. Udržování suchého a bezpečného úkrytu může být pro ježky důležité nejen v zimě, ale zejména v období rozmnožování nebo v době hledání potravy.

Vytvoření vhodného prostředí pro ježka ve vaší zahradě může být užitečné nejen pro něj, ale i pro vás v boji s neodbytnými slimáky, nehledě na radost z pozorování této zajímavé a užitečné zvířecí populace.