Čistíme lesy – klíč k udržitelnému lesnímu hospodářství.

  • Home
  • Blog
  • Obecné
  • Čistíme lesy – klíč k udržitelnému lesnímu hospodářství.

Lesy jsou životně důležitým ekosystémem naší planety, poskytujícím vzduch, vodu, potravu a útočiště pro mnoho druhů rostlin a živočichů. Bez nadsázky lze i říci, že lesy představují plíce naší planety, nezbytný orgán života na naší zemi. Jsou nejdůležitějším zdrojem produkce kyslíku a zároveň se významně podílejí na absorpci oxidu uhličitého. Proto je nezbytné je chránit a udržovat jejich zdraví. Jedním z klíčových prvků péče o lesy je jejich čištění.

Proč čistit lesy?


  1. Prevence požárů: Odstranění suchého dřeva, odumřelých stromů a vegetace snižuje riziko lesních požárů, které mohou způsobit značné škody na životním prostředí a majetku.

  2. Podpora růstu: Odstranění konkurenční vegetace umožňuje mladým stromům lépe růst a zlepšuje kvalitu dřeva v lesních porostech.

  3. Ochrana biodiverzity: Pravidelné sbírání odpadků, ale i čištění lesů od staré vegetace, popadaných stromů a větví, umožňuje zachování rozmanitosti druhů a ekosystémů, což přispívá k ochraně ohrožených rostlin a živočichů.

  4. Estetický vzhled: Čisté lesy jsou atraktivnější pro rekreační aktivity a turismus, což přispívá nedílnou měrou i k ekonomickému rozvoji regionů.


Jak čistit lesy správně?


  1. Plánování: Než začnete s čištěním, je dobré vytvořit si plán, který zahrnuje identifikaci oblastí potřebujících úpravy a stanovení priorit dalších činností.

  2. Bezpečnost: Při čištění lesů je nutné dodržovat bezpečnostní předpisy. Aby se minimalizovalo riziko úrazů, je nutné použít nejen správnou lesní techniku, ale i vhodné ochranné a pracovní prostředky.

  3. Šetrnost k přírodě: Při odstraňování odpadů, odpadků ale i starého klestí a odumřelé vegetace je důležité minimalizovat negativní dopady na okolní ekosystém, chránit živé organismy a jejich habitat.

  4. Správné nakládání s odpadem: Sesbíraný odpad je nutné nechat odvézt do Sběrných dvorů nebo na místa sběru komunálního odpadu; staré větvě a starou vegetaci nechat zpracovat nebo využít pro výrobu biomasy či kompostu, aby se minimalizovaly jejich negativní dopady na životní prostředí.

Některé odumřelé stromy, větve a staré klestí je však vhodné v lesích ponechat, jelikož mají klíčovou roli v ekosystému lesa. Existuje hned několik důvodů, proč je to pro lesy prospěšné a důležité:


  1. Poskytování úkrytu a potravy: Odumřelé stromy a hromady klestí jsou důležitým zdrojem úkrytu a potravy pro mnoho druhů rostlin a živočichů. Poskytují úkryt pro drobné savce, ptáky, hmyz a mikroorganismy. Rozkládající se dřevo je také zdrojem potravy pro houby, které jsou klíčové pro rozklad organického materiálu v půdě.

  2. Zvýšení biodiverzity: Odumřelé stromy vytvářejí různorodé mikro habitaty, které podporují bohatství druhů v lese. Rostliny a živočichové adaptovaní na tento typ prostředí mohou vytvářet unikátní ekologické interakce, které přispívají k biodiverzitě lesního ekosystému.

  3. Zachování životního cyklu lesa: Odumřelé stromy jsou přirozenou součástí životního cyklu lesa. Jejich rozklad přispívá k přirozenému koloběhu živin v celém ekosystému. Živiny se uvolňují zpět do půdy a zároveň tak podporují růst nových rostlin a stromů.

  4. Ochrana půdy a stability: Odumřelé stromy mohou fungovat jako ochranná bariéra proti erozi půdy. Jejich kořenový systém a struktura přispívají k udržení půdního substrátu a snižují tak riziko sesuvů půdy v kopcovitém terénu.

  5. Estetická hodnota: Odumřelé stromy mohou přispívat k estetické hodnotě lesa tím, že vytvářejí zajímavé tvary a textury, které přispívají k jeho přirozenému vzhledu.

Zanechání odumřelých stromů v lese je tedy klíčové pro zachování jeho ekologické integrity, biodiverzity a dlouhodobému zdraví. Tyto stromy představují důležitý aspekt přírodního cyklu lesního ekosystému a měly by být chráněny jako součást udržitelného lesního hospodářství.


Kdy provádět čištění lesů?


Ideálním obdobím pro čištění lesů je obvykle pozdní podzim nebo zima, kdy jsou stromy v klidovém stavu a je menší riziko škodlivých vlivů na rostlinstvo a živočichy.