Budování biotopů – Kudy k úspěchu v krajině

Biotop je specifické místo, kde se určité organismy vyskytují a interagují s prostředím, které obývají. Tento termín se často používá ve spojení s ekologií a biologií k popisu určitého životního prostředí, které poskytuje podmínky pro život a rozvoj určitých druhů organismů. Biotop zahrnuje nejen fyzické aspekty prostředí, jako jsou půda, klima, a geologie, ale také biotické faktory, jako jsou ostatní organismy, s nimiž dané prostředí interaguje, a také vztahy mezi nimi. Biotop je tedy dynamickým a složitým systémem, který může být ovlivněn mnoha faktory, včetně lidské činnosti.


Mini biotop je menší, často uměle vytvořené prostředí, které napodobuje přirozené biotopy nebo poskytuje specifické podmínky pro určité druhy organismů a rostlin. Tyto mini biotopy mohou být vytvořeny v zahradách nebo jiných umělých prostředích. Jsou často využívány pro výzkum, vzdělávací účely nebo jen pro estetické potěšení. Mini biotopy mohou být domovem pro různé druhy rostlin, živočichů nebo dokonce mikroorganismů a mohou simulovat různé přírodní prostředí, jako jsou lesy nebo louky. Takové prostředí může poskytnout vhodné podmínky pro pěstování a chov určitých druhů rostlin a zvířat, které by v dané lokalitě jinak nebylo možné úspěšně udržovat.

Vytvoření mini biotopu na zahradě může být skvělým způsobem, jak podpořit biologickou rozmanitost a přilákat do zahrady různé druhy živočichů.


Níže uvádíme příklad realizace zahradního biotopu a jeho postupný vývoj za období 18ti měsíců. 


Zde je několik kroků, které jsme následovali a snažili se po celou dobu realizace dodržovat.

Začátek projektu – březen 2022


Na zahradě jsme zvolili takové místo, které má  dostatek slunečního světla a je zároveň dobře dostupné tak, aby se dal biotop snadno udržovat a zapadl do celkového designu zahrady.


Vzhledem k tomu, že daná lokalita nedisponuje velkým množstvím spodní vody, rozhodli jsme se v otázce vodního prvku na místo klasických tůněk vybudovat menší jezírka, s mělkou hladinou stojaté vody, kde by nepropustná fólie na dně podpořila zadržování vody v jezírku.

Část vytěžené zeminy použijeme na překrytí nepropustné folie na dně jezírek, k vybudování hrázek, dotvoření mírných břehů a členitého dna. Jde nám však hlavně o to, realizovat soubor jezírek různého charakteru. Velký rozsah vodní plochy jedné tůně není totiž vždy podmínkou vysoké biologické rozmanitosti.​

.. o měsíc později – duben 2022.


Do nově vznikajícího mini biotopu začínáme umísťovat první kameny, kusy dřeva a další přírodní prvky, které budou sloužit jako úkryt pro řadu živočichů a zlepší tak zahradní biodiverzitu. Sázíme první vodní rostliny, typické pro danou lokalitu, včetně keřů, stromů a dalších zahradních rostlin. 

.. o 2 měsíce později.
Květinám se začíná dařit..

.. a u vody se začínají objevovat první návštěvníci.

Aby byl váš mini biotop zdravý a plný života, omezte nebo se úplně vyvarujte používání pesticidů a herbicidů v jeho blízkosti. Tyto látky mohou negativně ovlivnit rostliny a živočichy v biotopu.

..o 6 měsíců později.. konec léta 2022

Pravidelně udržujte váš mini biotop čistý a šetrně upravený. Odstraňujte plevel, udržujte rostliny a zajišťujte, aby nebyly tůně nebo jezírka zanesená listím nebo zamořená řasou.


.. o 18 měsíců později – srpen 2023
Biotop v plné své kráse..

Celý ekosystém dotváří vážky, motýli, obojživelníci a užovky, včetně vzrostlých rostlin a keřů.​

Vytvoření mini biotopu na zahradě může být zábavným a užitečným způsobem, jak přispět k ochraně životního prostředí a podpořit rozmanitost rostlin a živočichů ve vašem okolí. 


Vytvářením různých typů biotopů pak můžeme podpořit pestrost vodního prostředí, což napomáhá i k celkovému zvýšení různorodosti života v krajině.